Stock settings

Lees in dit artikel alles over stock settings.

Middels de Stock settings kun je meer grip krijgen op je voorraad en bijvoorbeeld out-of-stock orders makkelijker voorkomen. In dit artikel lees je meer over de verschillende Stock settings.

Instellen stock settings per marketplace

De Stock settings zijn per marketplace beschikbaar en kunnen dus ook per marketplace los ingesteld worden.

Uitzondering hierop is Amazon, hierbij moeten de Stock settings namelijk voor alle Amazon landen gelijk zijn.


Door via Settings > Marketplaces op de  naam van een marketplace te klikken, kom je terecht op de marketplace settings pagina van die marketplace.
Op deze pagina is het onderstaande "Stock settings" blokje zichtbaar, standaard staan hier alle waarden op 0 en staan alle vinkjes uit. 

Vendiro ontvangt van een bronsysteem de standaard voorraad per product, deze is zichtbaar op de productpagina.

Als bij de Stock settings alle waarden op 0 staan en alle vinkjes uit staan, stuurt Vendiro deze voorraadaantallen 1-op-1 door naar de marketplace.
Om dit te beïnvloeden kunnen de volgende zaken ingesteld worden: 

Never out of stock

Dit is enkel relevant voor Never-Out-Of-Stock artikelen waar helemaal geen standaard voorraad per product van is. Vendiro raadt af om dit te gebruiken.

Allocation

Je voert hier een percentage in, bij het insturen van de voorraad naar een marktplaats wordt dit percentage van voorraad berekend. De Stock decrease wordt ook nog van de voorraad, na berekenen van de Stock allocation, afgehaald.

Voorbeeld: Als de voorraad van een artikel 25 is, er een stock allocation van 80% is en een stock decrease van 2, stuurt Vendiro een voorraad van 18 ((25 * 80%) - 2) naar de marktplaats. De voorraad wordt altijd naar beneden afgerond wanneer er bij de berekening decimalen ontstaan.

Decrease

Je voert hier een getal in, bij het insturen van de voorraad naar een marketplace haalt Vendiro het ingestelde aantal van de standaard voorraad af.

Voorbeeld: Als de standaard voorraad van een artikel 25 is en er een Stock decrease van 3 is ingesteld, stuurt Vendiro een voorraad van 22 (25 - 3 = 22) naar de marketplace.

Reservations

Deze optie is gerelateerd aan de "Pending" orders van Amazon, Amazon laat nieuwe orders altijd minimaal een half uur op "Pending" staan. "Pending" orders zijn orders die binnen de marketplace geplaatst zijn, maar nog niet betaald en vrijgegeven zijn.

Vendiro weet hierbij de adresgegevens van de orders nog niet, maar wel de inhoud van de orders.
Deze orders worden gecontroleerd en opgeslagen, als een pending order vervalt of juist als regulier order wordt aangemaakt wordt de "Pending" order binnen Vendiro verwijderd.  Als deze optie is aangevinkt, gaat Vendiro de standaard voorraad corrigeren voor deze "Pending" orders.

Binnen de "Pending" orders wordt gekeken welke artikelen er in zitten en met welke aantallen.
Vervolgens wordt er per product berekend hoeveel er effectief in de "Pending" orders zitten, Vendiro trekt dit aantal daarna van de standaard voorraad af.

Voorbeeld: Als de standaard voorraad van een artikel 25 is en voor dit artikel zijn 4 pending orders met 1 stuk, dan stuurt Vendiro een voorraad van 21 (25 - 4 = 21) naar de marketplace.

Buffer

De Stock buffer kan in de voorraadsynchronisatie naar de marketplaces rekening houden met orders die nog niet in het eigen systeem bekend zijn, bijvoorbeeld omdat ze in de adresvalidatie staan of op Refused staan.

Indien je de Stock buffer wilt gebruiken, dien je via Home > Settings > General aan te geven worden welke order statussen je mee wilt laten tellen voor de berekening. Vendiro zorgt ervoor dat hier in de voorraadsynchronisatie naar de marketplace rekening mee wordt gehouden. Indien je geen gebruik wilt maken van de stock buffer, dan mag het veld leeg blijven.

Screenshot 2023-05-24 at 11.46.59

Nadat bovenstaande is ingesteld, kun je via Settings > Marketplaces > klik op een marketplace via Stock > Buffer de Stock buffer per marketplace activeren of deactiveren.

Afhankelijk van de ingestelde order statussen selecteert Vendiro de orders en wordt er gekeken welke artikelen er in een order zitten en tegen welke aantallen.
Per product wordt berekend hoeveel er effectief in de geselecteerde orders zitten, vervolgens trekt Vendiro dit aantal van de standaard voorraad af.

Voorbeeld: Als de standaard voorraad van een artikel 25 is en een artikel 6 nog niet geëxporteerde orders heeft met in totaal 10 stuks van dit artikel, dan stuurt Vendiro een voorraad van 15 (25 - 10 = 15) naar de marketplace.

Turnover

Als je optie is aangevinkt, gaat Vendiro de standaard voorraad corrigeren met de afzet van de afgelopen 60 minuten. Binnen de geïmporteerde orders van de afgelopen 60 minuten wordt gekeken welke artikelen er in zitten en tegen welke aantallen. Per product wordt berekend hoeveel er effectief in deze orders zitten, vervolgens trekt Vendiro dit aantal van de standaard voorraad af.

Voorbeeld: Als de standaard voorraad van een artikel 25 is en voor dit artikel zijn afgelopen 60 minuten 10 orders met 1 stuk geïmporteerd, dan stuurt Vendiro een voorraad van 15 (25 - 10 = 15) naar de marketplace. 


Aanvullende opmerkingen over de werking:

  • Stock limit en Stock decrease worden toegepast op alle producten
  • Stock reservation, Stock buffer en Stock turnover is gebaseerd op verkopen en gaat dus enkel op voor producten die in de genoemde orderselecties zitten
  • Voor de berekening worden van de standaard voorraad eerst (mits ingestelde) de decrease, reservation, buffer en turnover afgetrokken.
    De waarde die dan overblijft wordt gecontroleerd tegen de Stock limit, de verschillende opties kunnen dus in combinatie gebruikt worden.

De Stock reservation, buffer en turnover worden continue berekend.
Voor een specifiek product kan je op de productpagina onder Product information zien welke aantallen er zijn berekend.

  • Stock; dit is de standaard voorraad die Vendiro ontvangt van een bronsysteem.
  • Stock res.; dit is het aantal stuks wat in de "Pending" orders zit.
  • Stock buffer; dit is het aantal stuks wat in de orders met de geselecteerde order statussen zit.
  • Stock to; dit is het aantal stuks wat in de geïmporteerde orders van de afgelopen 60 minuten zit.

Stock limit

Je voert hier een getal in, bij het insturen van de voorraad naar een marketplace zal de voorraad altijd gelimiteerd worden op dit getal.

Voorbeeld: Als de standaard voorraad van een artikel 25 is en er een Stock limit van 8 is ingesteld, stuurt Vendiro een voorraad van 8 naar de marketplace.
Zo lang de standaard voorraad gelijk aan of groter dan 8 is, stuurt Vendiro een voorraad van 8 naar de marketplace. Als de standaard voorraad onder de 8 komt, stuurt Vendiro de standaard voorraad naar de marketplace.