Amazon UK VAT on eCommerce legislation

Lees in dit artikel alles over de Amazon regelgeving van de BTW afdracht in de UK.

Met de Brexit per 1-1-2021 is de regelgeving rondom btw afdracht in de UK veranderd. Dit speelt voor alle UK marketplaces, dit artikel is een verzameling van de informatie van Amazon.
Dit artikel is puur informatief bedoeld. Om zeker te weten of de btw bepaling en afdracht correct is, adviseert Vendiro dit met een fiscalist te controleren.

De basis is dat marketplaces verplicht zijn geworden om btw te heffen en afdragen over de verkopen van marketplace verkopers op het platform.

Dit gaat op voor de volgende 2 situaties:

  1. Voor verzendingen die verzonden worden vanaf een locatie buiten de UK met een waarde t/m 135 GBP
  2. Voor bestellingen die binnen de UK verzonden worden (ongeacht de waarde) waarbij de verkopende partij buiten de UK gevestigd is

Zie ook https://sellercentral-europe.amazon.com/gc/vat-education/uk-voec

Voor deze orders zal Amazon geen btw overmaken aan de verkoper maar dit direct afdragen aan de Engelse fiscus. Het is van belang dat verkopers voor deze orders dus zelf ook geen btw aangeven en afdragen. 



In de volgende gevallen dient een verkoper nog wel zelf btw aan te geven en af te dragen

  • Voor verzendingen die verzonden worden vanaf een locatie buiten de UK met een waarde vanaf 135 GBP
  • Voor verzendingen die verzonden worden vanaf een locatie buiten de UK naar zakelijke klanten met een UK btw-nummer.

Om te zorgen dat Amazon de btw juist kan bepalen, is het belangrijk de settings in sellercentral volledig in te vullen. Zie ook https://sellercentral.amazon.co.uk/gp/help/external/help.html?itemID=FG9NLA9MAAPTPWK&language=en_GB