Bol.com: Stock Management

Lees in dit artikel meer over hoe je de voorraad kunt managen via Bol.com

Introductie

Bol kent een paar verschillende stock management instellingen.

Met de komst van de nieuwe API van Bol.com is het mogelijk dat Bol.com niet meer voor alle openstaande bestellingen de beschikbare voorraad voor de consument corrigeert.

Voorheen haalde Bol.com alle openstaande bestellingen af van de ingestuurde voorraad. Daarmee kon je niet altijd je volledige voorraad verkopen. Met name in de weekenden waarbij veel bestellingen open stonden om te verzenden gaf dit beperkingen als het aantal openstaande bestellingen groter was dan de resterende voorraad.

Nu is het mogelijk om Bol.com enkel de openstaande bestellingen sinds de laatste stock update te laten reserveren. Je kan nu onder de marketplace settings kiezen of je dit toe wilt passen of niet.

 

Klik op Settings > Marketplaces, vind Bol.com in de lijst van Marketplaces en klik er op, scroll naar "Settings" en selecteer onder "Stock Management" je gewenste instelling; "Managed by Retailer" of "Managed by Bol."


Zie ook de toelichting in de Bol.com documentatie.

In de uitwerking van Bol.com staat dat na het verzenden van een order Bol.com de reservering van die order niet automatisch wegvalt maar pas na een stock update. Vendiro controleert welke orders afgelopen uur verzonden zijn en stuurt voor de producten in die orders een extra stockupdate om de onnodige reservering zo snel mogelijk weg te krijgen.

Het is belangrijk om te beseffen dat als je deze aanpast naar Managed By Retailer je meer stuks kan verkopen, maar ook de kans op cancellations vergroot. Aangezien er verwerkingstijden zijn is het mogelijk dat Vendiro een nieuwe stock update heeft ontvangen en die doorzet voordat nieuwe Bol.com orders zijn geïmporteerd. Voorheen zat je dan aan de veilige kant, als je deze aanpast naar Managed By Retailer neem je dus een bepaald risico.

Standaard staat de setting op Managed By Bol (de oude versie die veiliger is). Als je deze omzet naar Managed By Retailer is ons advies om goed na te denken over de andere Stock settings:

  • Stock decrease: Het ingestelde aantal haalt Vendiro af van de voorraad, vóórdat de voorraad naar de marketplace wordt ingestuurd.
  • Stock limit: Je kan de hoeveelheid voorraad wat je naar de marketplace stuurt limiteren. Ook al is er een hogere voorraad, dan corrigeert Vendiro dit naar beneden.
  • Stock reservations: Als je op Amazon verkoopt haalt Vendiro de pending orders op en kijkt welke artikelen en aantallen daar in zitten. Deze worden gecorrigeerd op de beschikbare voorraad, totdat de order succesvol is geïmporteerd in de Vendiro portal.
  • Stock buffer: Orders die nog niet succesvol geëxporteerd zijn, maar dus wel bekend zijn in Vendiro worden nagelopen. Hierbij wordt er gekeken naar welke artikelen en aantallen in deze orders zitten, vervolgens wordt dit gecorrigeerd op de beschikbare voorraad. Zodra de order succesvol geëxporteerd is naar jullie systeem, wordt de stock buffer weer afgebouwd.

 

Opmerking: Als je gebruik wilt maken van stock reservations en/of stock buffer, stem dit dan even af met je accountmanager.