Verwerken van openstaande cancels

In dit artikel lees je hoe automatisch en handmatig cancels kunnen worden verwerkt en hoe deze te controleren.

Cancellations verwerken

Nadat een cancellation is aangemaakt (zie guide artikel Vendiro - Cancels/Refunds aanmaken), dient deze nog verwerkt te worden bij de marketplace. Er is een belangrijk onderscheid tussen marketplaces. Bij sommige kunnen we dit automatisch doorgeven. Andere hebben deze functionaliteit niet en dan dient dit handmatig te gebeuren.

Een overzicht van alle cancellations die nog verwerkt moeten worden kan je vinden via Orders > Cancellations

Klik dan vervolgens op het groene balk met de tekst "Cancellations process list" om de orders te zien die nog verwerkt moeten worden. 


 

De automatische cancellations

Een deel gaat dus automatisch. Aangezien dit over tijd kan veranderen, staat dit altijd (actueel) vermeld bovenaan de pagina;

 

BELANGRIJK: lees dus goed of er marketplaces bij zijn gekomen die automatisch kunnen of juist niet meer. Dit wordt ook per mail aangegeven door Vendiro bij wijzigingen, de pagina is echter altijd actueel.

De orders die automatisch gaan mag je dus laten staan, die worden eens per dag automatisch verwerkt en verdwijnen dan uit de lijst.


 

De handmatige cancellations

Voor de overige marketplaces dienen deze handmatig verwerkt te worden. Het meest efficiënt is om deze per marketplace door te lopen, dat kan je doen door de orders te filteren per marketplace. Dit kan door bij het 'Marketplace' dropdown menu the filteren op de gewenste marktplaats.

Vervolgens krijg je de orders onder elkaar waarvan (van die marketplace) de cancellation nog verwerkt moet worden.


In de titelbalk staat het ordernummer van de marketplace en daarachter tussen haakjes de marketplace. Daaronder links de basis informatie, in het midden de orderregels, reden en notitie van de cancellation. De reden is meestal ook nodig als je de cancellation verwerkt in de backend van de marketplace.

In een 2e venster open je de backend van de bewuste marketplace en daarin zoek je de bewuste order op. Daar maak je volgens de instructie van de marketplace een cancellation aan. Als die verwerkt is, kan je de cancellation als verwerkt markeren in Vendiro. Dit doe je door op de knop “Processed” te klikken; 

Er komt een popup als 2e bevestiging. Klik deze op OK en de order verdwijnt uit je overzicht.


De cancellation controleren

Als je wilt controleren of een Cancellation verwerkt is, kan je dit zien op de orderpagina in Vendiro. Scroll naar onderen, hier staat een kopje “Cancellations”. Hier staat wanneer de cancellation is aangemaakt en wanneer deze verwerkt is.

Als de order automatisch verwerkt is, dan staat er “Cancellation processed on X by Y”. Zo kan je ook altijd de automatische verwerking checken.

Rejected Cancellation

Het kan gebeuren dat een cancellation door de marketplace geweigerd wordt. Dan komt de cancellation op "Rejected" te staan. In de lijst van cancellations kan er gefilterd worden op status om rejected cancellations door te nemen. 

Deze orders staan ook in de "Cancellations process list" en zijn te herkennen aan de rode balk.

Let op!  Deze order moet vervolgens handmatig gecontroleerd worden. Als de cancellation in de marketplace al is verwerkt, zet deze dan op processed.