Bol.com feature: Verlaagde commissie

Lees in dit artikel meer over de werking en inrichting van de Bol.com feature verlaagde commissie.

 

Introductie

Bol.com biedt sinds mei 2017 verkopers de mogelijkheid te profiteren van een verlaagde commissie wanneer de verkoopprijs gelijk of lager is dan het aangegeven prijspunt. De prijspunten, verlaagde commissie en selectie van producten wisselen periodiek. 

Vendiro kan volledig automatisch berekenen of het financieel uit kan om hier gebruik van te maken en controleert dit dagelijks. Zodra de verlaagde commissie afloopt schakelt Vendiro terug naar de normale (minimale)prijs. Je hoeft dus niet zelf per product iets te activeren en weer te deactiveren. 

Overzicht van de artikelen

In de Vendiro portal onder Products > Catalog management > Fee discount products kunnen de marketplaces Bol.com of Bol.com BE geselecteerd worden om te zien om welke producten dit gaat.

Dit overzicht is ook te downloaden als CSV waarbij ook de looptijd beschikbaar is.

 

Werking

Vendiro kent de huidige minimale prijs (Minprice). Deze wordt over het algemeen opgebouwd uit kostencomponenten zoals de inkoopprijs en verzendkosten. Vendiro maakt deze inclusief door de opslag voor commissie en btw te doen. Hiermee kan Vendiro ook berekenen of de huidige minimale prijs (Minprice) minus korting op commissie (Discount) onder de gegeven prijs van Bol.com (Threshold) komt. Indien de Diff positief is, kan de verlaagde commissie worden toegepast. De repricing gaat in dit geval niet boven de maximale prijs van Bol.com.

Advies voor gebruik

Vendiro adviseert om dit voor alle producten te activeren, omdat de producten hiermee veel meer zichtbaarheid op Bol.com krijgen en veel hogere omloopsnelheid krijgen. Daarnaast controleert Vendiro middels de minimale prijs of het financieel uit kan.

Bij een wijzigende(stijgende) inkoopprijs ontvang Vendiro een nieuwe minimale prijs waarmee dan ook steeds wordt gecontroleerd of de verlaging nog uit kan. Zo niet zal Vendiro de verlaagde commissie niet toepassen en blijft de reguliere minimale prijs gehandhaafd. 

Zodra een verlaagde commissie stopt, schakelt Vendiro automatisch terug naar de reguliere minimale prijs. 

Het kan voorkomen dat het financieel uit kan om onder de Threshold te verkopen maar dit strategisch minder wenselijk is. Komt door de verlaagde commissie een product dermate goedkoop op Bol.com en eventueel in prijsvergelijkers terecht waarmee je op prijs concurreert met je eigen webshop in die prijsvergelijkers, is dat strategisch minder wenselijk. Je kan dan overwegen om voor deze specifieke producten de verlaagde commissie niet toe te passen maar dat is de uitzondering.

Inrichting

Om gebruik te maken van de verlaagde commissie van Bol.com dient in de country feed en per SKU, middels een "Fee_discount" kolom aangegeven te worden of dit wel toegepast mag worden. In de Nederlandse country feed dient de kolom gevuld te worden de waarde "19", in de Belgische country feed met de waarde "21".

Zie ook vorige hoofdstuk, ons advies is om deze standaard voor alle SKU’s te vullen en bij hoge uitzondering voor 1 of meerdere SKU’s leeg te maken.

Advies ter optimalisatie

Er zijn twee zaken waarmee middels een extra analyse de omzet geoptimaliseerd kan worden. Gebruik hiervoor de volgende twee selecties in het productoverzicht;
  1. Artikelen waar de verlaagde commissie actief is, kijk dan hoeveel voorraad er is en leg eventueel extra voorraad aan.
  2. Artikelen waar de verlaagde commissie niet actief is, kijk hoe groot de diff is. Kan het namelijk net op 10 cent niet uit, dan zou tijdelijk de minimale prijs verlaagd kunnen worden zodat het artikel extra afzet krijgt.

 

Afsluiting

  • De Bol.com verlaagde commissie feature is alleen beschikbaar als de minimale prijzen exclusief btw en commissie worden aangeleverd. Alleen dan kan Vendiro de verlaagde commissie goed berekenen.
  • Bij de prijsstrategie RRP-ex, zal de korting alleen toegepast worden als de Threshold boven de gegeven Price ligt.
  • Bij de prijsstrategie FOL-ex, zal de korting op commissie niet worden toegepast omdat de goedkoopste concurrent een prijs boven de Threshold kan hebben en daarmee niet wordt voldaan aan de strategie.
  • In het geval dat naast de minimale prijs en prijsstrategie extra parameters voor repricing (zoals Lowerlimit) worden meegegeven, dient de Threshold aan die voorwaarden te voldoen om gebruik te kunnen maken van de verlaagde commissie.
  • Wanneer in de feed een maximale prijs wordt meegegeven die lager is dan de Threshold van Bol.com, dan blijft die minimale prijs gehandhaafd.

Opmerking: Bij vragen over de inrichting of advies hoe de verlaagde commissie goed in te zetten kan je uiteraard altijd terecht bij je eigen accountmanager.