API koppeling - Annuleringen en terugbetalingen

Lees in dit artikel meer over API koppeling refunds, annuleringen en terugbetalingen.

Via de API is het ook mogelijk om orders te annuleren of een terugbetaling aan te maken.

Annuleringen

Mocht een order niet uitgeleverd kunnen worden of vraagt de klant om de bestelling toch te annuleren, dan kan een annulering aangemaakt worden. Annuleringen kunnen alleen aangemaakt worden zolang de order nog niet verzonden. Een order wordt altijd in zijn geheel geannuleerd.

Bij het doorgeven van een annulering is het verplicht om een reden mee te geven. Deze redenen worden gebruikt door de marketplaces om performance scores bij te houden. Zo mogen er niet te veel bestellingen geannuleerd worden vanwege stock outs.

Vendiro heeft een lijst opgesteld met de meest voorkomende redenen en deze zijn vervolgens gekoppeld aan de redenen van de verschillende marketplaces. Op deze manier kunnen altijd dezelfde codes aan Vendiro doorgegeven worden.

Meer informatie over de lijst met reden die bekend zijn bij Vendiro is te vinden op deze pagina.

Op deze pagina is meer informatie te vinden over de annulering call, inclusief een voorbeeld bericht.

 

Terugbetalingen

Mocht een product van een order retour komen, dan kan middels de API een terugbetaling aangemaakt worden. 

In sommige gevallen is het ook mogelijk om een compensatiebedrag over te maken, bijvoorbeeld wanneer een product beschadigd is aangekomen maar de koper het product behoud. Dit is echter niet bij alle marketplaces mogelijk.

Indien de koper een vervangend artikel krijgt, dan hoeft een geen terugbetaling aangemaakt te worden.

Bij het doorgeven van een terugbetaling is het verplicht om een reden mee te geven. Deze redenen worden gebruikt door de marketplaces om performance scores bij te houden. Zo mogen er niet te veel verkeerde producten geleverd worden.

Vendiro heeft een lijst opgesteld met de meest voorkomende redenen en deze zijn vervolgens gekoppeld aan de redenen van de verschillende marketplaces. Op deze manier kunnen altijd dezelfde codes aan Vendiro doorgegeven worden.


Refunds

Via de API is het mogelijk om 2 type refunds aan te maken; full en partial

Full refund
In dit geval wil je de volledige order refunden. Het is dan niet nodig om bedragen en SKU’s mee te geven. Het bericht bevat enkel een reason_id (gevuld met de reden van de de retour) en partial (gevuld met de waarde false). Optioneel kan je ook een comment meegeven.

Partial refund
In dit geval wil je een deel van de order refunden. Het bericht bevat naast een reason_id, partial (in dit geval gevuld met de waarde true) en de optionele comment ook orderlines. Bij deze orderlines geef je een sku en een value mee. Zie ook het voorbeeld bericht

Als je in een order dezelfde SKU 3x hebt verkocht a 20,00 per stuk en je wilt er 1 refunden, dan bevat de value 20.00. Wil je er 2 refunden dan bevat de value 40.00 etc. Je geeft dus geen aantallen mee maar bedragen die Vendiro door moet geven aan de marketplace.

Er zijn twee beperkingen voor het doorgeven van refunds via de API, refunds voor deze bestellingen kunnen alleen via de portal aangemaakt worden. Dit betreft bestellingen waarbij de SKU voorkomt op meerdere orderregels (in dit geval is alleen een partial refund niet mogelijk) en bestellingen die korting bevatten.

Het is niet mogelijk om een full refund in te sturen via de API, wanneer er al een gedeeltelijke (partial) refund aanwezig is op de order. Wanneer dit toch gedaan wordt, geeft de API de volgende foutmelding terug:

"Order already has a refund - full refund not allowed"

Meer informatie over de lijst met reden die bekend zijn bij Vendiro is te vinden op deze pagina.

Op deze pagina is meer informatie te vinden over de refund call, inclusief een voorbeeld bericht.


Invoiced by marketplace

Wanneer de orders worden gefactureerd door de marketplace, of wanneer de btw bepaling wordt verzorgd door de marketplace dan is dit te herkennen aan het veld invoiced_by_marketplace bij het importeren van een order, zie ook deze pagina. Indien een order invoice by marketplace is, heeft dat de volgende consequenties bij het aanmaken van een refund;

  • Op de orderlines mag voor een reguliere sku de value niet hoger zijn dan de optelling van  invoiced_value_ex en invoiced_value_vat. 
  • Op de orderlines mag voor een sku "shipping" de value niet hoger zijn dan de optelling van bij shipping_cost_invoiced_value_ex en shipping_cost_invoiced_value_vat.