Address validation

Lees in dit artikel meer over adres validatie en de beschikbare mogelijkheden voor het opbreken van adressen.

Vendiro importeert de orders van diverse marketplaces. Deze worden in verschillende formats aangeleverd en Vendiro zet dit om naar een standaard format.

Specifiek voor de adressen zijn er 3 opties waarop marketplaces dit aanleveren

  1. Volledig opgebroken (bijvoorbeeld straat=Dorpstraat, huisnummer=3 en toevoeging=a)
  2. Deels opgebroken (bijvoorbeeld straat=Dorpstraat, huisnummer=3a) 
  3. Als 1 waarde (bijvoorbeeld adres=Dorpstraat 3a)

Afhankelijk van de integratie en het systeem waar de orders naar toe gaan is de vraag of Vendiro dit als 1 waarde (Dorpstraat 3a) kan exporteren of dat dit opgebroken moet zijn (straat=Dorpstraat, huisnummer=3 en toevoeging=a)

Vendiro heeft de mogelijkheid om de adressen gedeeltelijk automatisch op te breken. Als de orders al volledig opgebroken aangeleverd worden door een marketplace dan worden deze automatisch doorgezet. Bij de rest zal het systeem proberen deze op te breken en controleren als de waarden achter elkaar gezet worden, of het origineel aangeleverde adres overeenkomt. Als deze controle goed is worden deze orders ook doorgezet. Bij alle overige gevallen en waar twijfel is, worden de orders binnen de portal op "To be validated" gezet. Het systeem zal nog steeds een suggestie doen, het is echter aan een gebruiker om deze (handmatig) te controleren, aan te passen waar nodig en dan te Processen.
Onze ervaring is dat Nederlandse, Belgische en Duitse (80%) adressen nog voor een groot deel automatisch op te breken zijn. In Frankrijk (60%)en Engeland is dat een stuk moeilijker. 

Afhankelijk van de ontvangende omgeving van de orders dient gekozen te worden voor 1 van de 2 methodes waarbij dit opgaat voor ALLE orders. Het is dus niet mogelijk om van 1 kanaal de orders opgebroken te krijgen en van het andere kanaal als 1 veld.


Voor partijen die de orderAPI gebruiken, in dit artikel staat vermeld hoe de velden bij beide methoden er uit zien.


Optie 1; adres in 1 regel (Dorpstraat 3a)
Voordelen;

  • Er hoeven geen orders handmatig in de Vendiro portal door gebruikers gevalideerd te worden.
  • Alle orders komen direct door in het ontvangende systeem waardoor geen voorraad verschillen ontstaan.

Nadelen;

  • Niet alle systemen kunnen overweg met het adres in 1 regel. 
  • Indien de vervoerder of een ander systeem in de order en shipment flow wel het adres opgebroken nodig heeft, dient er ergens in het vervolgproces logica voor opbreking aanwezig te zijn of ontwikkeld te worden.

Optie 2; adres opgebroken (straat=Dorpstraat, huisnummer=3 en toevoeging=a)

Voordelen;

  • Alle orders komen al netjes opgebroken in het ontvangende systeem. In het vervolgproces hoeft geen logica voor opbreking aanwezig te zijn of ontwikkeld te worden.

Nadelen;

  • Afhankelijk van de landen en kanalen dient een flink deel van orders handmatig in de Vendiro portal door gebruikers gevalideerd te worden.
  • Zo lang orders niet gevalideerd worden in de portal worden deze niet doorgezet. Orders komen vertraagd door in het ontvangende systeem waardoor er voorraad verschillen kunnen ontstaan.

Advies
Zo lang de vervoerder of een ander systeem in de order en shipment flow het adres niet opgebroken nodig heeft, adviseren we optie 1(adres in 1 regel). Datzelfde geldt als er reeds ergens in het vervolgproces logica voor opbreking aanwezig is. Dit scheelt handwerk in de portal en de orders komen direct in het ontvangende systeem waarmee de voorraad daar kan worden bijgewerkt. Zeker als deze voorraad ook voor bijvoorbeeld een eigen webshop wordt gebruikt.

Als het echt nodig is om de adressen gesplitst te ontvangen dan blijft optie 2 over. Belangrijk om te beseffen dat dit handwerk oplevert voor gebruikers. En zo lang orders niet gevalideerd worden (ook in het weekend en in de avond) dan zullen orders vertraagd doorkomen met alle nadelige gevolgen van dien. De impact is sterk afhankelijk van het ordervolume en de landen waar de bestellingen vandaan komen.