Order uniciteit

Lees in dit artikel meer over order referenties en order uniciteit bij het importeren van orders.

In de portal zie je per order een aantal gegevens;

  • Het ordernummer van de marketplace (Marketplace ref)
  • Via welke marketplace een order komt (Marketplace)
  • Of het een order met regulier eigen levering of Fulfilment By Marketplace (FBM) is.
  • Het eigen ordernummer van de verkoper (Internal ref). Deze wordt gevuld nadat een order succes geëxporteerd is naar het systeem van de verkoper.
  • Een Vendiro orderID (staat in de URL).

Bij het ophalen van (nieuwe) orders via de API zijn deze velden ook beschikbaar per order

  • marketplace_order_id is het ordernummer van de marketplace
  • marketplace -> id is het ID van de marketplace (bijvoorbeeld waarde 19 voor Bol.com)
  • fulfilment_by_marketplace geeft aan of er sprake is van reguliere eigen levering (false) of Fulfilment By Marketplace (true)
  • id is het Vendiro orderID

Nadat de order door de verkoper is geïmporteerd, verwacht Vendiro een accept call. Er kan een storing zijn tussen het succesvol importeren en het terugsturen van de accept. Daarom wordt geadviseerd om bij het ophalen van (nieuwe) orders altijd te controleren of de order niet al bestaat in het systeem waar de orders worden geïmporteerd.
Indien de order al bestaat kan simpelweg de accept call nogmaals gestuurd worden zonder de order nogmaals te importeren. Om deze controle goed te maken is het advies om de uniciteit op te zetten zoals hieronder beschreven.

Indien er enkel verkocht wordt via reguliere eigen levering
Aangezien alle marketplaces een eigen ordernummer kunnen bepalen (Marketplace ref) hoeft deze niet uniek te zijn. We zien dat deze reeksen ook overlappen. Om te controleren of het dus om dezelfde order gaat is de combinatie van het ordernummer van de marketplace (Marketplace ref) in combinatie met de marketplace uniek. 

Indien er enkel verkocht wordt via reguliere eigen levering en Fulfilment By Marketplace
Aangezien alle marketplaces een eigen ordernummer kunnen bepalen (Marketplace ref), hoeft deze niet uniek te zijn. We zien dat deze reeksen ook overlappen. Daarnaast zijn er marketplaces die zowel eigen levering als Fulfilment By Marketplace aanbieden. Wanneer een consument in 1 order zowel iets van eigen levering als Fulfilment By Marketplace koopt, kan de marketplace er 2 losse orders van maken met hetzelfde ordernummer (Marketplace ref).

Om te controleren of het dus om dezelfde order gaat is de combinatie van het ordernummer van de marketplace (Marketplace ref) in combinatie met de marketplace en type levering (reguliere eigen levering of Fulfilment By Marketplace) uniek. 

Alternatief
Afhankelijk van het systeem dat koppelt met de API is het Vendiro orderID daar wel of niet bekend. Dat is afhankelijk van de mogelijkheid om extra referenties op een order op te slaan. Als het wel mogelijk is dan is het alternatief om te kijken of het Vendiro orderID al bekend is, die is altijd uniek.