Bol.com prijssterren

Lees in dit artikel hoe je de prijssterren op verschillende manieren kunt gebruiken in combinatie met prijslogica om naast optimalisatie voor het koopblok ook een marktconforme prijs te hanteren.


Bol.com heeft voor ruim 60% prijssterren beschikbaar. Dit geeft aan hoe marktconform een prijs is, meer informatie op de website van Bol.com. Belangrijk is dat Bol.com 5 niveaus kent;

 Bij 1 ster is je prijs te hoog en staat je aanbod effectief niet online.

In de portal kan je op een product voor de bewuste marketplace onder More info/Details zien of er prijssterren beschikbaar zijn:

 


Werking

Binnen Vendiro kan je de prijssterren op 2 punten gebruiken;

Bovengrens.

De eerste is dat je bij de repricing een prijsster kiest als bovengrens (max price). Standaard heeft Vendiro deze op prijsster 2 staan om te voorkomen dat je middels de repricer jezelf buiten de markt prijs. Je kan de instelling vinden onder de General rules van Bol.com. Meer informatie op het artikel over pricemarkers voor Bol.com, kopje Max price.

Prijs in combinatie met logica.

Onder pricemarkers is er bij Bol.com een extra optional rule "Use price star price if". Hier kan je instellen wanneer deze actie op moet gaan en welke prijsster dan gebruikt moet worden.

Apply when geeft aan wanneer dit uitgevoerd moet worden en kent 3 opties

  • Als een ingestelde seller (Seller ID) enige aanbieder is (Seller is only seller)
  • altijd (Always) of 
  • Als een ingestelde seller (Seller ID) een aanbieder is (Seller is found)

Als het ingestelde scenario opgaat dan ken je kiezen naar welke prijs je wilt dat de repricer gaat (Price star 1 t/m 5)

Belangrijk; deze logica gaat op voor de reguliere pricing en optional rules worden van boven naar benden doorlopen. Zodra aan een voorwaarde is voldaan wordt de instelde prijsster gepakt (als het artikel een prijsster heeft) en gaan andere controles (of je de buybox hebt etc.) niet op.
Lees daarom ook het algemene artikel over pricemarkers.

 

Advies

Het vrijgeven van prijssterren stelt je in staat om te zorgen dat waar de normale repricing enkel optimaliseert voor het koopblok, je de repricer ook kan sturen om marktconformer te zijn als je het koopblok al hebt. voor beide mogelijkheden hierbij veelvoorkomende use cases.

Bovengrens.

Standaard staat de Marketplace default setting op 2 sterren om te voorkomen dat je boven de relevante marktprijs komt. Daaronder blijf je regulier optimaliseren voor het koopblok wat de beste instelling is voor je hele assortiment.
Voor een deel van het assortiment waarvan je ziet dat de conversie laag is, de voorraad relatief hoog is of de prijs op Bol.com toch nog wat hoger dan de markt ligt wil je waarschijnlijk de prijs wat drukken waardoor de afzet toeneemt. Je kan dan aparte pricemarkers maken voor dit assortiment en daarvoor de Max op 3, 4 of 5 sterren zetten. Onder deze prijs zal de repricer nog steeds optimaliseren voor het koopblok maar bij het hebben van het koopblok voorkom je dat de repricer boven een bepaald punt gaat. Het grote voordeel is dat je dankzij de prijssterren marktconform bent en met de repricer daaronder optimaliseert voor het koopblok.


Prijs in combinatie met logica.

Onder pricemarkers kan je al logica schrijven tegen specifieke Seller ID's. De opties zijn eindeloos maar veelvoorkomende cases die je voor je hele assortiment (Marketplace default setting) of specifieke selecties (Price markers) kan toepassen.

  • Als je zelf enige aanbieder bent
    Als er geen andere aanbieders zijn kan de repricer ook niet optimaliseren voor het koopblok en dus geen dynamische prijs bepalen. Standaard gaat de repricer dan naar de Base price. Als die ver boven de markt ligt ben je enige aanbieder met het koopblok maar is de vraag hoeveel je gaat verkopen. 
    Apply when: Seller is only seller. Seller ID; vul je eigen verkoopnummer in. Go to Price (ster 3 t/m 5)
  • Als je tegen specifieke retailers of Bol.com niet te agressief wil repricen maar wel het artikel wilt aanbieden tegen een marktconforme prijs. Hierdoor stuur je andere verkopers ook een marktconforme prijs te hanteren zonder een race-to-the-bottom.
    Apply when: Seller is found. Seller ID; vul het verkoopnummer van retailer of Bol.com in. Go to Price (ster 3 t/m 5)

Tip: als je meerdere retailers hebt, kan je meerdere opvolgende rules maken.

  • Als je bepaalde artikelen tegen de scherpste marktprijs wilt wegzetten om volume te maken Apply when: Always. Go to Price: Price Star 5.